Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Postavljajmo meje in jih spoštujmo

2
Darko - Srčni krt 16.11.2010
Na prvem jesenovanju v Šmarjeti smo Celjske zverinice spoznavale kako postavljati meje in to spoštovati. Učili smo se, da bi nam to v življenju pripomoglo k bolj odkritim in pristnim odnosom ter osebni rasti na duhovnem področju.
fotografija za spomin fotografija za spomin (Avtor: Darko - Srčni krt)

Čeprav je tema našega jesenovanja na prvi pogled delovala omejevalno, to ni bilo tako. Prav nasprotno! Človek si mora nazorno postaviti meje, do koder mu lahko drugi posegajo v življenje in do kam lahko tudi on sam gre. Predvsem mislim na moralne vrednote. Prav zaradi pomanjkanja teh vrednot si ne znamo postaviti jasnih meja, zato pa imamo tudi takšno krizo vrednot v družbi.

Seveda v postavljanju meja ne smemo biti togi. Že sam skavtski duh nas vodi k odkrivanju novega in boljšega. Ne smemo si dovoliti, da nas lastne meje omejujejo in zavirajo na poti naše rasti. In prav spoznavanje novega je prestavljanje meja v naših glavah.

Eno takšnih spoznanj je bila predstavitev o Evharističnih čudežih. Čeprav se zavedamo pomena sv. obhajila, smo pri predavanju spoznali veliko novega. Pri evharistiji, ki je že sam po sebi neviden čudež, se je že zgodilo precej vidnih čudežev. Prav na ta način nas ''nejeverne Tomaže'' Bog opozarja na pomen in potrebo po obhajilu, po živem Jezusu. Priložnost več, da vzamemo ustrezno literaturo v roke in prestavimo naše meje vsaj za korak naprej.

Dober primer za postavljanje in prestavljanje meja je bil tudi obisk skupnosti Chenacolo v Škocijanu. Iz pričevanja Pavla iz Slovaške smo spoznali, kam so ga pripeljale napačno postavljene meje. Pohlep po bogastvu in moči ga je privedel do narkomanije in uničenja medčloveških odnosov. Prav skupnosti Chenacolo se ima zahvaliti, da je postal nov drugačen človek. In prav molitev in vera sta tisti, ki njemu in njegovim sotovarišem najbolj pomagajo na poti ''Šole življenja''.

Meja pa nismo prestavljali samo na takšen način. Prestavljali smo si jih tudi z družabnostjo. Že prvi večer nas je obiskal tudi domačin skavt Hitri polž s svojima gostoma skavtoma iz Postojne Stanko in Sandijem. Prav veseli smo jih bili. V soboto pa smo z našim gostiteljem v okolici Šmarjete odkrivali lepote Dolenjske. Tudi nazdravili smo, Tinetu za god in br. Marjanu ob bližnjem okroglem jubileju. Tudi Stani smo zapeli tisto znano pesem Sem deklica mlada vesela.

Pa naj še kdo reče, da nismo vsestransko prestavljali naših meja.
 

Fotogalerija
28 slik
fotografija za spomin
cerkev sv.Marjete
Branje najmanjše knjige
Igra
+25

Komentarji (2)

Za komentiranje se prosim prijavi.