Zažiga

3 Zažgi

Prenesi v

Kar si skuhaš to pojej!

1
Tone Lesnik, Zamišljeni volk 15.03.2011
Zimovanje bratovščine odraslih skavtinj in skavtov Veseli osli iz Domžal je bilo letos povezano s temo zdrava hrana. Zimovali smo od 11. do 13. marca 2011 v župnijskem domu Križevski vasi. To je v bližni Zagorice, ki je rojstni dan znamenitega Slovenca, katerega že? Njegovo ime bom skril med vrstice v nadaljevanju. Veselo lahko povemo, da smo s tekom pojedli kar smo si pripravili.
Kako dober je bil kruh,  v naravi spečen Kako dober je bil kruh, v naravi spečen (Avtor: Tone Lesnik)

Iz bele moke črn kruh

Tak je bil zaključek moške skupine, ko smo pečeni kruh vzeli iz kamnite peči. Spodaj je bil črn kot oglje. Peč je bila premočno segreta, Peter jo je kuril in nalagal kot kurjač v lokomotivi. Le kaj bodo rekle skavtinje, ki so medtem okrog po gozdu nabirale zelišča za solato in čaj? Pa so nas blago pohvalile in kruh lepotno obdelale, da je bil na koncu zelo dober.

Nova prehranska piramida

O njej nas je poučil strokovnjak Tomaž, brat voditeljice Simone. V zelo zanimivem predavanju nam je povedal, da je kot osnovnica nove prehranske piramide postavljeno telesno gibanje. Seveda nam je povedal še mnogo drugih zanimivih stvari o domačem ter industrijskem pripravljanju hrane. Na primer tole: Pri uporabi citrusov, ki pripotujejo iz daljnih dežel, si umijte roke, kajti škropijo jih z raznimi konzervansi, ki so strupeni za uživanje. In lupine zavrzite. Osnovnico nove prehranske piramide smo upoštevali s treningom nordijske hoje pod vodstvom Sonje na kar treh pohodih. Imenitna telovadba tale nordijska hoja. Koristna za današnje čase, ko se preveč vozimo in sedimo pred računalniki in televizijo. Pa saj so učenjaki že nekoč veliko sedeli in tuhtali. Recimo Jurij Vega, ko je sestavljal zapletene artilerijske algoritme in logaritemske tabele.

Živahno aktivni v kuhinji

Kruh v pečici – ročno zamesen, kruh v avtomatu, mlečni in vodni kefir, kalčki, biopapa, čaj iz svežih zelišč, solata s trobenticami in kalčki, sladica iz trobentic. Vse te dobrote so bile sad teme zimovanja. In vse so šle zelo v slast. Receptov tu ne moremo razložiti. Če vas zanimajo pišite Veselim oslom v Domžale. Kljub kuhijski temi, vam lahko zagotovimo, da smo jo spravili v sklad s skavtskim načeli in jo prepojili tudi z duhovnostjo.

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.