Dogodek

Miklova Zala 2

Miklova Zala v Hrušici

pred 4802 dnevi
Začetek: 26.03.2011 ob 18:00
Zaključek: 27.03.2011 ob 17:59

Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Gledališki spektakel Miklova Zala v Hrušici

1
Ivan Hudobivnik, Skrbni medved 18.03.2011
Igralci Kulturnega društva sv. Mihaela Grosuplje, katerega člani so tudi odrasli skavti in skavtinje naše grosupeljske bratovščine bodo v soboto 26.3.2011 ob 19. uri v Domu Hrušica (Pot do šole 2a, Ljubljana) uprizorili zgodovinsko ljudsko igro Miklova Zala. Pravi spektakel z več kot 50 igralci! Vstopnine ni.
Miklova Zala 2 Miklova Zala 2 (Avtor: Ivan Hudobivnik, Skrbni medved)

Povest o Miklovi Zali, veliki koroški junakinji, živi že petsto let. Legenda o njenem življenju se staplja z resničnim življenjem koroških Slovencev in večine Slovencev nasploh, ki so v svoji zgodovini izkušali zatiranost, brezpravnost in trpljenje, ki jim ga je v zadnjih stoletjih zadajala fevdalna gosposka, turški vpadi, potujčevalci, novodobni totalitarizmi, kakor tudi nesloga, naivnost in nezvestoba sebi in narodu. Te nadloge so tako iz slovenske dežele odvlekle in zatrle na tisoče Slovenk in Slovencev.

Ko presojamo današnje stanje in perspektivo slovenstva, se zdi, da pozabljamo na žrtve naših prednikov in da se iz naše zgodovine slabo učimo – blago rečeno; slabo napredujemo v krepostih poštenja, poguma, vere, sloge, domoljubja in narodnega ponosa.

Namen uprizoritve Miklove Zale je spodbuda k razmisleku in k dejavnemu odgovoru na aktualna vprašanja o obstoju našega naroda.

Vir: gledališki list in spletna stran ZKD Grosuplje

Fotogalerija
5 slik
Miklova Zala 2
Turški vpadi
Miklova  Zala 1
Turek
+2

Komentarji (1)

Za komentiranje se prosim prijavi.