Zažiga

8 Zažgi

Prenesi v

Daleč, daleč je ta Jarmina ...

Ester in Miro, BOKSS Fužine 08.02.2006
Res daleč. Ampak midva sva se v soboto okrog 12.ure vseeno odpravila na pot in čez dobre štiri ure in pol sva bila že tam. Na meji ni bilo nobenih problemov, cesta je bila takoj za Zagrebom skoraj prazna in slavonska ravnina je v februarskem popoldnevu bežala mimo naju tiho in neopazno... Res daleč. Ampak midva sva se v soboto okrog 12.ure vseeno odpravila na pot in čez dobre štiri ure in pol sva bila že tam. Na meji ni bilo nobenih problemov, cesta je bila takoj za Zagrebom skoraj prazna in slavonska ravnina je v februarskem popoldnevu bežala mimo naju tiho in neopazno. Vas Jarmina leži v sremsko-vukovarski županiji, 9 km SV od Vinkovcev. In odkod ime Jarmina? Po etimoloških raziskavah naj bi ime vasi nastalo iz besede jarem, saj se je stara Jarmina nahajala na nizki vzpetini med rečicama Bosuto in Vuko kot »jaram na ravnici«.

Jarmina je tipično slavonsko naselje. Ima cca 2.000 prebivalcev. Po sredi vasi gre glavna cesta in na obeh straneh ležijo hiše. Tam nekje sredi vasi stoji DOM ITALIJANSKO - HRVAŠKEGA PRIJATELJSTVA. Dom je bil zgrajen iz sredstev italijanske KARITAS in v njem je danes sedež Občine Jarmina in Gasilski dom. V veliki dvorani v I.nadstropju je bilo že vse pripravljeno: tri dolge mize za udeležence letnega zbora in miza za delovno predsedstvo, v kuhinji pa veliko dobrot za pogostitev po uradnem delu.
Še stisk roke in pozdrav s prijatelji in REDNI LETNI ZBOR HRVAŠKIH KATOLIŠKIH SKAVTOV V JARMINI ter proslava 9-LETNICE NJIHOVEGA DELOVANJA se je začela. Dvorana je bila polna do zadnjega kotička: domači skavti in njihovi starši, pa prijatelji skavti in taborniki iz Krapine, Osijeka, Vinkovcev in Ljubljane, pa župan in predstavniki različnih društev v Jarmini. Ena zanimiva in pisana druščina – na začetku nekateri še neznanci, na koncu pa vsi prijatelji!

Zbor je potekal tako kot pri nas: izbor delovnega predsedstva, zapisnikarja in dveh overovateljev in potem potek po dnevnem redu. Najprej nagovor predsednika Tomislava s pozdravom vseh gostov, potem poročilo načelnika Tonija o delu v preteklem letu, finančno poročilo o porabljenih in pridobljenih sredstvih in poročilo predsednika nadzorne komisije. Predsednik je potem predstavil še projekte za leto 2006; med njimi tudi druženje s slovenskimi odraslimi skavti in sodelovanje v projektih ALPE-ADRIA. Vse, kar je bilo povedano, smo spremljali tudi lepo in nazorno projecirano na zid – dopolnjeno s kratko razlago in slikovnim materialom. Zelo lepo! Bravo, Tomislav!

Ko so zaključili uradni del in so ta mali skavti zakričali jeeeeeeeeeeeeee!!!, se je začel zabavni del. Na mizo je prišlo polno slavonskih dobrot. Najprej odličen grah (pašta in fižol) – bravo Toni!, potem narezki z domačim kulinom (salamami) in Đurotovimi ocvirki, na koncu pa še veliko dobrega peciva. Slavonski kolači v vseh oblikah in velikostih! Seveda ni manjkalo dobre muzike. Ana in Kristina iz Pleternice sta prišli s svojim bendom, slavonske sevdalinke pa je pel njihov kum.

Biti med prijatelji in s prijatelji je vedno lepo. Še posebej s tistimi, ki so daleč... Hvala vsem za vse in nasvidenje v Sloveniji!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.