Zažiga

8 Zažgi

Prenesi v

Bog vas blagoslovi, popotniki!

Ester Srdarev 28.06.2008
S temi besedami nas je danes zjutraj pred cerkvijo Marijinega Vnebovzetja v Trebnjem blagoslovil in pospremil na pot trebanjski župnik, g.Miloš Košir. Po BARAGOVI POTI se nas je odpravilo točno 72, od tega 12 skavtov, z Urošem na čelu. Letos mineva 211 let od Baragovega rojstva (*29.06.1797, +19.01.1868) in Trebanjci so se mu poklonili s številnimi prireditvami. Zelena dolenjska pokrajina je bila zjutraj sveža in umita. Sonce se je še skrivalo za oblaki. Naš prvi obisk je veljal razstavi v Baragovi galeriji čez cesto, ki je posvečena pok. nadškofu dr. Alojziju Šuštarju ob prvi obletnici smrti.

Pot nas je vodila skozi vasico Odrgo, čez Vrhtrebnje in Trebni vrh, skozi Šahovec do Dobrniča in skozi Knežjo vas do Male vasi. Lepo je bilo, ker smo povsod našli pot do cerkve, vstopili vanjo, se za trenutek ustavili in zapeli.

V Dobrniču, v cerkvi sv.Jurija, kjer je bil škof Baraga krščen na ime Irenej Friderik, nas je počakal g. župnik in nam povedal nekaj besed o tem pomembnem možu in zgodovini cerkve.

Zelo prijazne so te dolenjske vasi, prav tako kot ljudje, ki so nas pričakali ob poti s hladno vodo in domačim sokom, cvičkom, pecivom, krhlji in sendviči. Na mehko dolenjsko pokrajino, vso zeleno in cvetočo, s pokošenimi travniki in skoraj zrelim žitom je sredi dopoldneva pogledalo tudi sonce in nam posijalo v pozdrav.

V Mali vasi, v kateri se je rodil škof Baraga, nas je že čakalo toplo okrepčilo in štiri dekleta, ki se imenujejo Raglje. Nič niso "ragljale", ampak z ubranili glasovi zapele stare pesmi, ki bi bile že pozabljene, če jih ne bi poiskale, zapisale in obudile v prepevanju. Nekaj posebnega je tudi stara Jurijeva domačija v bližnjih Občinah, kjer smo si ogledali črno kuhinjo, kaščo, vodnjak "na vago" in skedenj - in nekaj posebnega je tudi mlado dekle, etnologinja, ki s pravim posluhom in veliko ljubeznijo skrbi za domačijo in ohranja njeno patino.

In konec? Skavti smo to krasno druženje zaključili doma pri Urošu in Barbari, v senci, ob obloženi mizi, s pogledom na gričke in cerkvice, na Zaplaz in Primskovo.

V ličnem prospektu piše: "Poleg gozdov in plodnih tal, iz katerih kali in raste življenje in se s trudom človeka pretaka vanj, srečujemo na Baragovi pohodni poti tudi bogate kulturne sledi. Varujmo to naše skupno bogatstvo,da ga bodo lahko občudovali in uživali tudi drugi, ki bodo prišli za nami."

In seveda tudi mi, ki se bomo prav gotovo spet podali na to pot ...

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.