Zažiga

12 Zažgi

Prenesi v

Sol zemlje, luč sveta in finančni škandali

8
Aleš Čerin 07.02.2011
Evangelij s prispodobama o soli in luči. Kakšno nasprotje, če ju damo v kontekst nedavno razkritim stranpotem "božjih financarjev" iz Mariborske nadškofije.
Aleš Čerin Aleš Čerin (Avtor: Joshua Harbert)

»Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se osoli? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.« Mt 5, 13-16

Sol, luč in novi Frančišek

Zanimivo naključje, da je prav kmalu po razkritju finančnih akrobacij Mariborske nadškofije na vrsti evangelij s pomenljivima prispodobama o soli in o luči. O dajanju "okusa" družbi in postavljanju nas kristjanov za zgled. Kako se ob takšnem "soljenju" in zgledu nekaterih naših cerkvenih dostojanstvenikov in njihovih financarjev in ob dejstvu, da v Sloveniji vse preveč radi generaliziramo (vsi so isti) počutimo slovenski skavti in skavtinje?

Slovenski katoliški skavti in skavtinje smo - oboji mladi in odrasli - namreč člani laičnih organizacij, ki pa v svojih imenih nosimo besedo katoliški. S tem jasno izražamo od kje črpamo moč, vrednote in navdih za svoje delovanje. Naj kar jasno povem, da črpamo iz evangelija in iz zgleda mnogih skavtskih duhovnikov, ki so z nami na naših skavtskih poteh, ki z nepokvarjeno soljo "solijo" naše aktivnosti in ki s preprostim zgledom sijejo luč evangelija. In verjamem, da skupaj z nami zardevajo ob dejanjih "božjih financarjev".

Zadnjič je nekdo dejal, da potrebujemo novega Frančiška Asiškega, ki se je že pred več kot 800 leti odpovedal vsemu posvetnemu bogastvu in po božjem klicu: "Frančišek, ali ne vidiš, da se moja hiša podira? Pojdi in jo popravi!" začel popravljati Cerkev. Fant se je v mladostni zagnanosti sprva kar fizično lotil pozidave porušene lokalne cerkvice, kmalu pa spoznal, da je popravila potrebna cerkev kot organizacija. Tudi sedaj je tako. Zidovi cerkva kar dobro stojijo, zidovi organizacije se pa močno majejo. In morda ta finančni pretres ni zadnji ...

Čistost v mislih, besedah, dejanjih

"Skavt je čist v mislih, besedah in dejanjih" pravi skavtski zakon. Po T-2 kanalih, v (sicer posredni) lasti Mariborske nadškofije pa se preganjajo "nage babe", ki se jih v nekaj letih baje ni dalo odstraniti. Seveda se jih ni dalo, če daš prednost denarju pred evangelijem, seveda se jih ni dalo, ko ti je "šteti v čast, da si pridobiš zaupanje" in preprostost bivanja manj kot poštenost in pozlata udobnih soban.

Skavti znamo razbirati znamenja

Zdi se, da nam Bog tudi preko finančnih in porno škandalov naših cerkvenih dostojanstvenikov pošilja znamenja. Skavti znamo znamenja od nekdaj dobro razbirati - potna znamenja in znamenja časov. In smo razbrali, ter se - vsak posebej - globoko v sebi že odločili. Za evangelij, za zvestobo skavtski obljubi in skavtskim zakonom. Na ljuljko se pa ne oziramo. Bo Gospodar žetve že poskrbel.


Kolumna izraža avtorjevo osebno mnenje in ne odraža mnenja nobene od skavtskih organizacij.

Komentarji (8)

Za komentiranje se prosim prijavi.