Zažiga

11 Zažgi

Prenesi v

Imeti nadškofa, ki je skavt in imeti skavta, ki je nadškof

3
Sandi Koren 05.05.2010
Čeprav smo ZSKSS laiško združenje, ki živi svoje samostojno življenje, pa zaradi svoje odločitve za katoliškost ne moremo in predvsem nočemo zanikati globje povezanosti s Cerkvijo na Slovenskem. V zadnjem času pa nas še posebej veseli dejstvo, da je eden izmed naših bratov, skavt Modri Čuk, postal ljubljanski nadškof in metropolit in predsednik slovenske škofovske konference.
Sandi Koren Sandi Koren (Avtor: Facebook profil)

Seveda nas lahko veseli, da je novi ljubljanski škof Anton skavt, vendar pa stvari ne smemo preveč poenostaviti in prav nič narobe ni, če ob tem razmislimo, kaj to pravzaprav pomeni.

Gotovo ni na meni, da bi ocenjevali novega nadškofa. Tega niti ne želim. Upam pa si trditi, tudi iz izkušnje, ki jo imam kot celjski duhovnik, da je nadškof Stres resnično dober pastir, podoben tistemu, o katerem govori Jezus v evangeliju. Ne samo dober pastir, lahko bi ga imenoval tudi oče, ki ljubi vse svoje otroke. Seveda je intelektualno ostrega uma, duhovno pa izredno poglobljen človek, je pa tudi kmečki sin, »človek iz ljudstva«, kot rad sam pove, kar pa je lahko v naši družbi, kjer veljajo nekaj samo elite, ki se hočejo čimbolj oddaljiti od preprostega človeka, samo pohvalno.

Kot katoličani smo lahko veseli, da je sveti oče papež Benedikt XVI. postavil takšnega človeka na čelo slovenske Cerkve. Cerkev se želi približati preprostemu človeku, sleherniku, in danes, ko so razlike v družbi tako velike je to še kako potrebno. Seveda niso samo škofje in duhovniki Cerkev, to smo vsi krščeni, in naša skupna naloga je oznanjati Kristusa, je pa seveda pomenljivo, da so najbolj izpostavljeni člani Cerkve daleč od kakršnih koli političnih, medijskih in gospodarskih elit, kar dokazuje tudi vztrajno medijsko preganjanje le-teh. (Čeprav javno mnenje tega ne verjame.)

Najbolj zanimivo vprašanje za nas, skavte, člane ZSKSS in ZBOKSS pa je, kaj pomeni za nas, da je skavt postal nadškof? Neposredno nič. Cerkev nas sprejema in podpira že vsa leta našega obstoja. Tako škofje kot večina duhovnikov prepoznava v katoliškem skavtstvu veliko priložnost za mladega, da se poda tudi na pot iskanja Boga in sprejemanja krščanskih vrednot. Je pa skavtska ideja, še bolj pa skavtska pot s tem pridobila na teži, katoliško skavtstvo pa novo potrditev.

Zato pa je pravzaprav pravo vprašanje, kaj pomeni za slovensko Cerkev, da je dobila voditelja, ki je tudi skavt?! Upam si verjeti, da veliko. Ne morem sicer trditi, da je skavtstvo oblikovalo novega nadškofa v človeka, kakršen je danes (seveda pa se že dogaja, da mnogi fantje, ki jih je izoblikovalo skavtstvo, vstopajo že kot duhovniki v svoje življenjsko služenje), lahko pa z vso svobodo rečem, da ima novi nadškof skavtskega duha, ki ga je izpričal s svojo odločitvijo za skavtsko obljubo in vstopom v našo veliko skavtsko družino. In prav ta skavtski duh je še kako potreben tudi ali predvsem na najvišjih mestih v naši družbi kot celoti. Občutek za sočloveka in stvarstvo, preprostost in pripravljenost služiti, nenehno se učiti, načrtovati in sodelovati. Prav te vrednote pa novi nadškof dejansko živi. Zato bomo lahko s ponosom od sedaj naprej še bolj glasno povedali resnico, ki je že dolgo prisotna, da slovensko katoliško skavtstvo ne oblikuje samo otrok in mladih, ampak na nek način tudi soustvarja slovensko katoliško Cerkev.

Komentarji (3)

Za komentiranje se prosim prijavi.