Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

D - dom, družina, domovina, Duh

Tadej Uršič, poverjenik za program 23.06.2018
Mineva 27 let, odkar smo se kot narod postavili na svoje noge, postali odgovorni zase in za svojo sedanjost in prihodnost. Pogosto se sprašujem, ali smo ponosni na to, da smo Slovenci, da imamo svojo državo, da skrbimo sami zase?
Tadej Uršič (Avtor: osebni arhiv)

Ob razmišljajo o vsem tem se mi po glavi podi kup besed na začetnico D, ki so močno povezane z nami in z našim praznikom, ki ga bomo praznovali v ponedeljek.

Najbolj me nagovarjajo štiri.

Dom -  je kraj, kjer je naše srce. Vsak potrebuje dom, potrebuje varnost in zavetje. Kraj, kjer se lahko umiri in spočije, kjer se veseli in zahvaljuje.

Družina -  tu je vsak lahko to, kar je. S svojimi slabostmi, težavami, nezmožnost,… in talenti, veseljem in radostjo.

Domovina – je dar. Je sobivanje v različnost in je okolje, kjer lahko razvijamo in osmišljamo svoje poslanstvo, skrbimo drug za drugega in skupaj ustvarjamo boljši, bolj prijazen in vesel svet.

In nad vsem tem je Duh – je Sveti, je Oče, je Sin. Ko sebe, svojo družino in svojo domovino (skupnost) povežemo v Božje zavetje, takrat postanem in postanemo uresničeni, izpolnjeni in izkoristimo življenje v vsej polnosti.

Kaj pa ostalo? Dar, dolžnost, družba, dobro delo, delavnost, drznost, ….

Močne besede. In ob njih začutim ponos in hkrati dolžnost – do sebe, do družine in do domovine. Zakaj? Ker mi je skavtstvo prav to dalo – da nisem skrit, ampak da vidim svet okrog sebe in da naredim korak, storim dejanje, ker svet lahko spreminjam tudi jaz. Kako? Tako, da s pomočjo svojih sposobnosti in vero v Boga živim obljubo, ki sem jo nekoč dal.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.