Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Združeni na 51. Svetu Združenja

Sabina Rupnik Suhadolnik, pisarna ZSKSS 23.11.2016
Pretekli konec tedna (12.-13. november 2016) je radovljiški steg gostil Svet Združenja, na katerem se je zbralo preko 100 delegatov iz 53 lokalnih enot in različnih organov ter delovnih skupin v Združenju.
Ustanovljen nov steg Preddvor 1 (Avtor: Arhiv ZSKSS)

Dan pred začetkom me je eden od nekdanjih voditeljev na srečanju mimogrede vprašal, če je še vse po starem, če imamo še vedno jeseni dvodnevno zasedanje. Vsa leta se pred vsakim jesenskim zasedanjem sprašujemo, kaj je tisto najpomembnejše, kar želimo sporočiti ali pretuhtati z našimi delegati. Morda je težko verjeti, ampak včasih se poverjeniki kar borijo, da bi se njihova vsebina uvrstila na dnevni red in bi tako dobili možnost lokalno raven vprašati, kaj si o tem misli.

Tokrat smo za uvod zagrizli v 3 velike tematike: vzgojni namen, skavtski kompetenčni model in statut. Temeljno vprašanje vsake izmed teh delavnic je bilo: Kako naprej?

Na delavnici o vzgojnem namenu se je razpravljalo o procesu, kako do vzgojnega namena sploh pridemo in kaj z njim počnemo. In o tem, ali so veliki dogodki, kjer se snidejo množice skavtov, odgovor na potrebe naših članov.

Na delavnici o kompetenčnem modelu se je za svet odprla razprava o tem, kaj to za nas sploh pomeni, kako bo videti naš kompetenčni model, na kakšen način bo olajšal del voditelju in kaj vse naj bi zamenjal. Ter kaj se bo zgodilo z našim ostarelim priročnikom Dvigni peruti.

Na delavnici o statutu se je razmišljalo o morebitnih spremembah na področju regij, če in kako v statut vpeljati vrednote organizacije in še kaj. Z vseh delavnic je bilo čutiti, da delegatom ni vseeno, kaj bomo s temi vsebinami počeli.

Po delavnicah je bila predstavljena Vzgoja za poklic. Proces vzgoje, nov pristop k spremljanju popotnikov, okrepitev mentorstva, novi pogledi na vsebine in koncepte usposabljanj v Združenju. To so cilji, ki nas v tem projektu najbolj zanimajo in ki se jim želimo najbolj posvetiti, več o njem pa bo govora v prihodnjih mesecih.

Večerni  del sobote je bil namenjen svetom regij, predstavljena je bila poslanica Luči miru iz Betlehema, kar očitno postaja tradicija, sledil je družabni večer z orientacijo po okolici. Topel sprejem domačih skavtov se je čutil na vsakem koraku.

Hladno nedeljsko jutro je s svojim vedrim pristopom najprej ogrel radovljiški župnik, v nadaljevanju pa razprava, ki je po dolgem času dejansko bila dolga, konkretna, plodovita in najbrž nikogar ni pustila hladnega. Pred začetkom sta delegate nagovorila načelnica Irena Mrak Merhar in načelnik Žiga Kovačič z besedami, naj nikoli ne pozabimo na skupnost, veliko skavtsko družino, ki nas povezuje, dela močnejše. Njunim besedam se je pridružil nagovor načelnika ZBOKSS, Jureta Vrhovnika, ki se je odzval vabilu vodstva ter se kot gost udeležil Sveta (op. u. ZBOKSS - Združenje bratovščin odraslih katoliških skavtinj in skavtov). Slovenska zamejska skavtska organizacija nam je zaželela uspešno zasedanje.

Pri obravnavi proračuna je najbolj izstopal predlog po vpeljavi sodobnejših oblik načrtovanja in sestajanja s pomočjo tehnologije na vseh ravneh, in sicer z namenom zmanjšanja stroškov za delovanje. Stvar je gotovo vredna razmisleka, odpira pa tudi mnoga nova vprašanja o načinu dela pri skavtih.

Poleg obravnave proračuna je največ pozornosti zahtevalo sprejemanje smernic za zaščito otrok in mladostnikov ZSKSS. Ker v letu pred tem ni bilo konkretnejših odzivov na tematiko v okviru organiziranih posvetov in razprav, se je zdelo, kot da stvar ljudi ne zanima. V iskanju širšega soglasja se je puščalo odprte možnosti za razpravo zadnji hip in z »zunanjo« pomočjo  se je prav to zgodilo. Mislim, da za to niso bili hvaležni le ustvarjalci dokumenta, ampak vsa skavtska javnost, saj se toliko pomembnih vsebinskih vprašanj na strani zagovornikov kot nasprotnikov smernic ni odpiralo že dolgo. Izpostavljeno je bilo, kje pri skavtskih dejavnostih je meja med nasiljem in nenasiljem, kaj bi nam urejanje tega področja prineslo in kaj odvzelo, s kakšnimi primeri se stegi srečujejo po terenu. Največ bojazni se je vrtelo okrog tega, da bi se za nasilje prepoznalo na primer kakšno bolj kontaktno skavtsko igro, veliko delegatov pa je dokument videlo tudi kot preventivni pripomoček. Nazadnje je svet Združenja smernice sprejel.

Ob zaključku smo podelili imenovanje »mednarodni trener« Franciju Bačarju (Novo mesto 1) in Nini Milenković Kikelj (Ptuj 1), »skavtska voditelja« pa sta postala Rok Rupnik (Poljanska dolina 1) s projektom ustanovitve novega stega ter Barbara Tehovnik (Brezovica 1) z novo izdajo priročnika Bodi pripravljen.

Plakete ZSKSS se je podelilo stegom in posameznikom, ki so izvajali lokalne programe v projektu Za zdravje mladih in skavtski odpravi v Rusijo. Podelili pa smo tudi bronaste, srebrne in zlate znake za 5, 10 ali 15-letno predano delo v Združenju.

Za piko na i smo medse še uradno sprejeli nov steg Preddvor 1, za katerega upamo, da bo na svojih zdravih temeljih rastel, se krepil in nas bogatil.

Fotogalerija
5 slik
Duhovni uvod na nedeljskem zasedanju
Podpis ustanovne listine Preddvor 1
Svet MB regije
Pri nedeljski maši v Radovljici
+2

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.