Dogodek

Letak

Skavt 112 - tekmovanje v prvi pomoči

pred 3338 dnevi
Začetek: 24.04.2015 ob 22:00
Zaključek: 25.04.2015 ob 21:59

Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Svet Združenja v Novem mestu

Sabina Rupnik Suhadolnik 12.11.2013
Za nami je še en jesenski svet Združenja. Vsebinsko bogat, razburkan v razpravah, razgiban v lokacijah, pester po številu udeležencev. Poglejmo, kaj nam je prinesel.
Delavnice na SZ, NM 2013 (Avtor: Maksimiljan Kobal)

V soboto je približno 60 udeležencem poverjenik za program predstavil nekaj iztočnic za nadaljevanje uresničevanja vzgojnega namena o ustvarjalnosti in pobudništvu. Skupaj so razmišljali o tem, kako lahko in moramo skavti prispevati v lokalnem okolju.

V nadaljevanju so se udeleženci dejavno vključili v dve delavnici. Na prvi so se ukvarjali z naslednjim mandatom poverjeništva za začasne naloge, ki naj bi bilo posvečeno aktivnemu državljanstvu, zagovorništvu, mladinskim politikam: Na katere moramo odgovarjati? Kaj in pred kom moramo zagovarjati svoja stališča? Smo dovolj usposobljeni za to? Katere vsebine so nam najbolj pomembne? Vsa razmišljanja bo izvršni odbor upošteval pri načrtovanju dela poverjeništva za začasne naloge.

Druga delavnica je bila posvečena zdravju. Tema, o kateri se pri skavtih redko pogovarjamo, a bo zaradi trenutnih trendov vse slabšega duhovnega in telesnega zdravja otrok in mladih vse bolj pomembna. V prihodnosti se bo poverjeništvo za program ukvarjalo tudi z vprašanjem, kako bi spodbujanje zdravega načina življenja in preventivno delovanje na tem področju še bolj vključili v vzgojo in program v ZSKSS.

Nedeljskega zasedanja se je udeležilo kar 114 delegatov, kar je obetalo burno razpravo. Zataknilo se je že pri pregledu zapisnika prejšnjega sveta Združenja, saj nadzorni odbor ni bil zadovoljen s poročilom o zaprtju Zavoda SkavtNET. Izvršnemu odboru je bila naložena naloga bolj temeljitega popisa vsebinske in materialne »dediščine« zavoda. Tematiki se ni izognila niti nič hudega sluteča kandidatka za poverjenico za odnose z javnostmi, ki naj bi nasledila zdaj že bivšega Mateja Balantiča. Kljub temu je Svet Ano Špes s 110 glasovi potrdil za novo poverjenico.  

Sledile so spremembe statuta, kjer se je zataknilo kar pri dveh od treh točk. Ob današnji gospodarski politiki je presenetljivo, da se kar nekaj stegov očitno ne strinja z zmanjševanjem kadrov v izvršnem odboru (:-)), na koncu je vseeno prevladala argumentacija trenutnih »mednarodnikov« in tako bo statut od zdaj omogočal samo enega namesto dveh poverjenikov za mednarodne odnose.

Druga spotakljiva sprememba je bila vključitev zagovorništva mladih med naloge ZSKSS. Delegati so opozorili, naj Združenje zagovarja mlade samo v tistih stališčih, kjer zmoremo najti konsenz ter so hkrati za Združenje pomembna oz. se neposredno dotikajo našega dela. Ker so se s tem strinjali tudi predlagatelji (IO), so ovire padle in sprememba je bila sprejeta. Tako so bile kasneje potrjene tudi naloge Poverjeništva za začasne naloge v obdobju 2014–17, ki bodo pokrivale ustvarjanje mnenjskih dokumentov in stališč ZSKSS na različnih področjih, spodbujanje sooblikovanja širše družbe, aktivnega državljanstva, odgovornega odločanja, zagovorništva in udejstvovanja na področju mladinske politike. Poleg zagovorništva smo med nove naloge ZSKSS v statut dodali tudi organiziranje dejavnosti za spodbujanje zdravega načina življenja in zdravja mladih.

Nadalje so delegati potrdili proračun za leto 2014 in posodobljeni različici listin o katoliškem ter slovenskem in katoliškem skavtstvu. Bolj vroče je postalo pri Pravilniku o kroju in oznakah, kjer je nekatere prisotne razburil opis rutke naše najmlajše veje bobrov in bobrovk, natančneje del o umazanih bobrovih zobeh, ki naj naših malčkov ne bi ravno spodbujal k ustrezni osebni higieni. Sprememba pravilnika je bila vseeno sprejeta, upajmo, da bomo bobrom in bobrovkam vseeno znali privzgojiti »čiste navade«, če ne, pa se bomo s tem v prihodnje še ukvarjali ... Kot tudi s tem, da bodo morali po novem v veji VV na hitro domisliti, kako skombinirati kožuščke in bobrske rutke, da bo vse skupaj programsko in stilsko dovršeno.
Kar nekaj novih sprememb se je potrdilo tudi v Pravilniku o izvršnem odboru, nekatere bolj druge manj problematične so šle čez gosto delegatsko sito in so v prenovljeni podobi na voljo na spletnih straneh. Enako Shema o usposabljanju za tehnične veščine, kjer se je meja za udeležbo na ŽvN 1 in 2 premaknila s 17 na 18 let.

Pri vsem tem moramo vedeti, da je v ozadju ves čas potekal boj s časom, ki nas je neusmiljeno preganjal. Zaradi napake na škofiji, kjer so pomotoma opravili dvojno rezervacijo in smo nazadnje skavti (kakšno presenečenje!) spet potegnili ta kratko, je bila naša lokacija tako ali tako izhod v sili. Za nameček pa nas je po sprejeti shemi napoved naslednjih uporabnikov dvorane presenečene vrgla iz dvorane na parkirišče, kjer smo začeli z vprašanji in pobudami delegatov. Po nekaj minutah je iz neba začelo še neusmiljeno kapljati in nazadnje smo skavti našli zavetje tam, kjer ga vedno najdemo – v cerkvi.  Najbrž je bilo to prvo zasedanje Sveta v hramu svetosti. In morda je bil to tudi najprimernejši ambient za slovesno podelitev nagrad, znakov in imenovanj vsem zaslužnim. Plaketo ZSKSS si je prislužila ekipa, ki je pripravila in izpeljala Tabor za družine v Kočevskem rogu. Dobili smo 5 novih skavtskih voditeljev (Nežka Klemenčič Perhaj, Tamara Lah, Jaka Matičič, Cirila Robič in Polonca Seušek) in 3 trenerje (Ana Grahor, Urška Mali Kovačič in Tadej Uršič). Za dolgoletno voditeljstvo pa smo podelili 67 bronastih znakov (5 let), 14 srebrnih znakov (10 let) in 6 zlatih znakov Zskss (15 let).

Kaj dodati za konec? Prijetno sobotno vzdušje se je v nedeljo nadaljevalo v pravi borbeni duh na različnih področjih. Če nanj pogledamo v luči boja za čim večjo kakovost dela v ZSKSS, potem lahko to vzamemo le za dobro in si zaželimo dejavne participacije delegatov tudi na naslednjih zasedanjih. Za logistiko bo pa z Božjo pomočjo očitno tudi vedno poskrbljeno.

Opomba: vsi na novo sprejeti dokumenti so že objavljeni na spletni strani http://skavti.si/dokumenti-in-obrazci.

Fotogalerija
10 slik
Delavnice na SZ, NM 2013
Delavnice na SZ, NM 2013
Delavnice na SZ, NM 2013
Zasedanje SZ, NM 2013
+7

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.