Zažiga

2 Zažgi

Prenesi v

Mednarodni dan materinščine

Pisarna ZSKSS 21.02.2011
21. februar je bil leta 1999 razglašen za mednarodni dan materinščine.
Zimske urice - prva slovenska slovnica (Adam Bohorič, 1584) Zimske urice - prva slovenska slovnica (Adam Bohorič, 1584) (Avtor: NN)

Materni jezik je tisti, ki se ga naučiš kot prvega - od svojega okolja, družine - zato z njegovo pomočjo tudi najlažje razumeš, opisuješ in občutiš dogajanje okrog sebe.

Z mednarodnim dnevom se želi opozoriti na potrebo po ohranjanju kulturne in jezikovne različnosti posameznih področij v svetu ter spoštovanje lastnega maternega jezika.

Ob popisu prebivalstva leta 2002 je slovenščino kot svoj materni jezik navedlo 87,8 odstotkov prebivalcev Slovenije.

2,5 milijona govorcev slovenskega jezika
Čeprav Slovenija po številu prebivalcev spada med manjše države, naš jezik ne sodi med najmanjše jezike na svetu. Po številu govorcev ima le 5 % vseh jezikov več kot dva milijona govorcev – in slovenščina je med njimi. Tako slovenski jezik kljub svoji sorazmerni majhnosti sodi med 5 % najbolj razširjenih jezikov na svetu, uvršča se na 179. mesto

Slovenščina pozna okoli 50 narečij
Slovenski jezik je med slovanskimi jeziki narečno najbolj členjen. Narečja so posebne oblike jezika, ki se govorijo na čisto določenem zemljepisnem področju. Na našem narodnostnem ozemlju obstaja naslednjih sedem narečnih skupin: koroška, primorska, rovtarska, gorenjska, dolenjska, štajerska in panonska.

Pisatelj Lojze Kovačič je dejal: "Jezik je domovina, ki jo lahko vselej vzamemo s seboj." Pa še kako prav je imel!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.