Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

»Toda ne moja, ampak tvoja volja naj se zgodi.«

Izvršni odbor ZSKSS 20.03.2020
Fakulteta: zaprta. Šola: zaprta: Vrtec: zaprt. Ustanove: zaprte. Pouk: odpovedan. Skavtska srečanja: odpovedana. Predavanja: odpovedana. Evropsko prvenstvo: odpovedano. Svet Združenja: odpovedan. Koncert: odpovedan. Maša: odpovedana. In še nič kolikokrat bi lahko napisali – odpovedano, zaprto, prestavljeno.
Skavtski Duh (Avtor: Arhiv ZSKSS)

Ni le prestavljeno in le odpovedano. Je tudi ustavljeno …, ampak, čakaj, a ni ravno to pravi POST? Ustaviti se, premisliti, pogledati vase … in narediti nekaj, kar bo naredilo prostor za Ljubezen. Svet se je zavrtel tako, da nam je to ponudil.

A zakopani v svoj ritem, v čas, ki ponuja zdaj in takoj, ki ne pusti čakati, ampak vrti ploščo dalje, smo v tem trenutku verjetno nejevoljno pomislili na nekaj spodnjih in še kopico drugih vprašanj:
• »Kako bom šel konec meseca na potovanje, za katerega sem že plačal?«
• »Kaj bo z mojo magistrsko nalogo; niti teme nimam, zdaj pa še do mentorja ne morem?«
• »Kaj bo s počitnicami?«
• »Kako naj se učim na daljavo?«
• »Kaj pa superge, ki sem jih naročil? Kdaj bodo prispele?«
• »7. aprila imam vstopnice za koncert. In kaj naj z njimi?«
• »Moj rojstni dan. In jaz bom v karanteni?«
• »Kdaj bomo izpeljali vse, kar smo si zadali v tem skavtskem letu?«

Zadnje vprašanje je pravzaprav tisto, ki bi mu posvetili kanček pozornosti. Skavti smo mojstri načrtovanja: strateškega, vzgojnega, projektnega …, načrtovanja, skratka. Načrt je tisti, ki nas usmerja, nas vodi, nam pomaga pri tem, da lažje preverimo, če naše delo res obrodi sadove. Skavti pa smo tudi kristjani in verujemo, da z Božjo pomočjo in s tem, da svoje cilje in načrte izročimo Njemu, ti postanejo uresničljivi.

Na videz grozna situacija, ki nas je zaklenila za domača vrata in nas prisilila, da smo »samoizolirani« v družbi pomladno oblečene narave, bližnjih, tehnologije, hišnega pajka in prašnih delcev v stanovanju, naj bo tudi priložnost, da se zazremo v skavtske načrte, ki smo jih v SVOD-u, SKVO-ju napisali na začetku skavtskega leta. Ste morda napisali, da bi radi svoje skavte spodbujali k drži aktivnega državljana? Jih naučili kvalitetno preživljati prosti čas? Morda okrepili njihov odnos do narave? Ali pa, da se bodo trudili spoštovati in pomagati starejšim? Jim z vzgojnim programom pomagal pri odkrivanju lastnega poslanstva?

Malo se sprehodite čez cilje, ki ste si jih zastavili, in medtem ko se morda na videz podira svet, ker bo 5 srečanj manj, ko se praskate po glavi, kam naj stisnete še tisti stegov dogodek, ki ste ga že pred mesecem prestavili, ko malo nejevoljni pogledate še v skavtske novice, ki spet sporočajo »odpovedano«, pomislite …

Mar ni ravno družina tista, ki vam lahko pomaga uresničiti cilj o odnosih, a niso pozivi civilne zaščite in drugih dobrodelnih organizacij tisti, ki tako pristno kažejo in vabijo k aktivni drži, pa sonce in pomlad, ki z roko v roki s prostim časom odpirata oči za čudenje in prebujata hvaležnost? Mar ni ravno ta čas tisti, ki vzgaja še toliko bolj? Mar ni ravno tisti video, ki ga prilepiš na »FB-zid« ali pošlješ svojim skavtom po snap-chatu, učenje, kako si sam narediti prosti čas zabaven? Mar ni ravno ta post tisti, v katerem lahko še posebej iščemo in sledimo poti Odrešenja, ki prihaja? Mar ni ravno v teh izredni časih, ki so nam prikazani kot pekel in vseeno upamo, da se ne bodo več ponovili, nekaj nebeškega, nekaj edinstvenega? Mar ni ravno v trenutnem poslanstvu zdravstvenega delavca, policista, prodajalke, duhovnika, ministra ali kateremkoli poklicu največ pričevanja? Mar ni ravno to tisto, kar naše skavte vzgoja, jim daje lekcijo in izkušnjo, ki je ne more pričarati še tako dovršeno pripravljeno skavtsko srečanje?

Dragi skavtski voditelj in voditeljica, načrti so pomembni, so ključni, ker nam pomagajo, da ne skrenemo s poti. Morda so ograja ali pa palica, ki nam daje oporo, ko hodimo, vodimo, ko smo skupaj z njimi kot starejši bratje in sestre. Morda so kompas, ki nam kaže pravo smer. Vsekakor so pomembni, ker nam pomagajo, da lahko skupaj premikamo meje in odkrivamo nov svet.

A včasih so naši načrti tako zelo majhni, so res samo naši, ker morda nismo znali prisluhniti, morda pa zato, ker so takrat bili takšni najboljši. A na koncu, na koncu se ravno medtem, ko kuješ načrte in se s svojimi skavti igraš igro skavtstva na srečanjih, zgodi »real-life«. Takrat Njegova volja preseže zgolj tvojo voljo, takrat ti On najbolj očitno pomaga, da dosežeš tisto, kar ti ali pa oni najbolj potrebujejo. In v tem je »point«. Že večkrat si slišal, da skavtstvo ni krožek, da skavtstvo niso samo načrti, ampak je razgibana pot, ki vedno znova preizkusi, če si iz pravega testa, če res velja, da si – z vsem srcem – enkrat skavt, vedno skavt! Se strinjaš?

Torej, zaradi kakšnega srečanja manj in brez kakšnega dogodka, ki ga je bilo treba v teh izrednih razmerah prestaviti za nedoločen čas, Združenje ne bo propadlo. Pa tudi zaradi tega, če ne boš obkljukal vseh ciljev, še ne gre kopati grobne jame. Ob branju vseh prispevkov, ki v teh dneh preplavljajo spletna omrežja skavtskih profilov in strani, se vsekakor ni bati, da bi ugasnil Duh; z njim pa je plamen vedno mogoče zanetiti in vzdrževati.

Naj skavtski Duh kraljuje sredi srca! Daj roko v skavtski pozdrav in naj ti spregovori: dolžnost do sebe, Boga in bližnjega, potem pa še zgovorni palec, ki pokrije mezinec in sporoča: močnejši varuje šibkejšega. Kaj lahko storim v tem postu? Kako lahko v samokaranteni izpolnim dolžnost do Boga, domovine?

Bog ti povrni, ker si na marsikatero pobudo v času, v katerem smo se znašli, že rekel »Vedno pripravljen!«. Naj bo ta post priložnost, da v dani obljubi rastemo. Priložnost, da ostanemo doma, se sprehodimo po skrivnostni gozdni poti, naberemo pomladanski šopek ali pripravimo regratovo solato.

Moli zase, moli za svoje brate skavte in sestre skavtinje, za zdravje tega sveta in za to, da bo trenutek, ko pridemo skupaj, še posebej dragocen, takšen, ki bo rodil nadaljnje načrte, prinesel nove sanje in postavil sveže izzive.

Hvala za zgled. Hvala za služenje. Hvala za prostovoljstvo. Hvala za vztrajnost. Imej rad še naprej.

 

Trden jez!
Dober lov!
Bodi pripravljen!
Srečno pot!

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.