Zažiga

1 Zažgi

Prenesi v

Begunci pred (skavtskimi) vrati

Branko Cestnik 15.09.2015
V prvem septembrskem tednu smo doživeli šok glede beguncev, ki se pomikajo preko Balkana proti Nemčiji. Čeprav jih v Slovenijo zaenkrat še ni v večjem številu, smo postali vsi zelo vznemirjeni. Ker smo Slovenci prepirljiv narod, smo tudi tokrat „pohiteli“ in se glede begunskega vprašanja skoraj na smrt sprli po ločnici levi - desni. Toda kjer človek na človeka „laja“, ni prostora ne za razloge srca ne za razloge razuma. Ob tolikem prepiru bo na koncu kratko potegnil tisti tretji – begunec.
Begunci Begunci (Avtor: Rok Rakun)

V vsej tej zmešnjavi se ves čas oglaša nekdo, ki v odnosu do beguncev zahteva tako eno in drugo, tako srce kot razum. To je papež Frančišek. Kaj bi bilo, če bi bil on tiho? Zmešnjava in prepir bi bila gotovo večja. Besede papeža pomirjajo duhove enih in drugih ter podajajo smernice za naprej. Veseli smo, da mu v Sloveniji prisluhnejo tudi neverni. Papež, ki, odkar je nastopil s svojo službo, nagovarja cel svet, je velik, največji.

Katera je prva smernica papeža Frančiška? Naša prva smernica vemo, katera je. To je strah. Ne vemo, kdo so begunci; ne vemo, kaj zares hočejo; vemo, da so precej drugačni od nas. Zato strah. Papež podaja zelo drugačno prvo smernico: sprejeti begunce. Premagajte strah in se odprite razlogom srca! Evangeljsko srce ne dopušča, da bi kdo prezebel in lačen hodil mimo tvoje hiše, ti pa bi se vanjo zabarikadiral. „Kajti lačen sem bil in ste mi dali jesti, žejen sem bil in ste mi dali piti, tujec sem bil in ste me sprejeli, nag sem bil in ste me oblekli, bolan sem bil in ste me obiskali, v ječi sem bil in ste prišli k meni,“ pravi Jezus v Matejevem evangeliju (25,35-36).

Sprejeti begunca – to so razlogi evangelijskega srca. Kakšni pa so razlogi evangelijskega razuma? S sprejetjem prebežnika in s pomočjo ubogim razumsko pravilno odgovarjamo na vojne razmere in prispevamo k njih reševanju. Ne samo srce, tudi razum pravi, da s sprejetjem beguncev zmanjšujemo velike svetovne probleme, z odklanjanjem pa jih povečujemo. Razum pa nas tudi varuje pred preveliko naivnostjo in zaletavostjo v odnosu do beguncev. To, da nekateri begunca skorajda politično idealizirajo, tudi ni v redu. Ni razumno.

Skavti ne zaostajamo za smernicami papeža Frančiška. Imamo sredstva in znanje, da pripomoremo, če bo kriza res velika in bodo v našo deželo prišle res velike množice. Znamo postavljati šotore, imamo tople skavtske sobe, znamo kuhati v velikih kotlih, zbirati odeje in oblačila, izgubljeni skupini pešcev v gozdu znamo pokazati pot na varno,... Upajmo, da do se takih razsežnosti begunska kriza ne bo razbohotila. To, kar lahko storimo zdaj, je, da prispevamo k osveščanju, k evangelijskemu gledanju, k širjenju papeževih navodil ter tudi k konkretnim akcijam zbiranja pomoči. V prvi vrsti so k temu poklicani popotniki in popotnice.

Ni potrebno veliko in ni potrebno daleč od doma, da prispevamo k izboljšanju sveta. In ne pozabimo se zatekati h Knezu miru z molitvijo za mir.

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.