Zažiga

0 Zažgi

Prenesi v

Puščamo skavtsko sled - 1. del: pesem [VIDEO]

Ana Grahor, trop za praznovanje 25-letnice 01.04.2015
V dneh, ko praznujemo obletnico ustanovitve našega Združenja, vas bomo z nekaj prispevki popeljali po dogajanju v naši organizaciji in osvetlili, kakšno sled puščamo v svetu - tudi na svetovnem spletu. Začeli bomo tako, kot začnemo vsak večer ob ognju - s pesmijo. Ker skavti radi pojemo!
skavti radi pojemo (Avtor: arhiv ZSKSS)

To, da skavti radi pojemo in igramo kitaro, verjetno vedo tudi tisti, ki skavtov ne poznajo prav dobro. Ali pa so vsaj že kdaj slišali za naš zakon, ki pravi, da si žvižgamo in pojemo v težavah.

No, v resnici pa pojemo tudi takrat, ko nam je lepo, ko čakamo na železniški postaji, pri skavtskih mašah in ob skavtskih večerih. V teh letih smo tako izdali pravo skavtsko pesmarico ter napisali številne skavtske pesmi, v katere smo ujeli skavtski duh.

K ustvarjanju skavtskih pesmi nas spodbuja tudi skavtski festival Skavtfest, ki ima med skavtskimi dogodki eno najdaljših tradicij. Skavtfest organizira steg Postojna 1, prvič so ga organizirali 13. in 14. maja 1995. Z dogodkom je steg Postojna 1 praznoval 5 let svojega obstoja. In od takrat dalje se v Postojni vsakih 5 let zberejo skavti iz cele Slovenije in predstavijo svoje pesmi.

Se še spomnite zmagovalke prvega Skavtfesta? To je ena največkrat prepetih skavtskih pesmi Oda čmrlju, ki jo je predstavil steg Maribor 1. In če še niste videli premierne izvedbe, si jo oglejte sedaj (9min 30s):

Pa ostale zmagovalne pesmi?

Skavtfest 2000 - Bodimo pripravljeni, steg Gornja Radgona 1

Skavtfest 2005 - Naboj, steg Homec 1

Skavtfest 2010 - Impeesa, steg Kranj 1

Marsikatera pesem, ki sicer ni zmagala, je postala "naša". Prav tako radi pojemo himne Jamboreeja in taborov voditeljev. Nekaj izmed teh skladbic najdete TUKAJ.

Kot že omenjeno, veliko ljudi ve, da radi pojemo in na ta način tudi krepimo narodno zavest in kulturo. Tega se zavedajo tudi na nacionalni televiziji, ki so nas povabili tudi v oddajo Polnočni klub. Zapeli smo nekaj uspešnic slovenskih kantavtorjev in predstavili naš pogled na petje slovenskih pesmi. Oddajo si lahko ponovno ogledate - PONARODELE.

Nazaj k Skavtfestu. Z njim je povezana še ena posebna zgodba. Na Skavtfestu 2010 je namreč nastala prva reportaža ekipe Skavtnet, ki nas od takrat naprej razvaja z reportažami iz vseh pomembnih skavtskih dogodkov.

In za konec le še vabilo za vse ustvarjalce, da se lotite pisanja novih uspešnic. Postojnčani so že pripravljeni.

Do takrat pa naj skavtski duh kraljuje!

Fotogalerija
13 slik
skavti radi pojemo
skavti radi pojemo
skavti radi pojemo
skavti radi pojemo
+10

Komentarji (0)

Za komentiranje se prosim prijavi.